Όψεις πορσελάνης, Ολοκεραμικές στεφάνες & γέφυρες, Αισθητικά σφραγίσματα

Της Μαρίας Μαργαρίτη ( Χειρουργός Οδοντίατρος )

Τι είναι όλα «αυτά» που μας προτείνει ο Οδοντίατρός μας;

 

ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ
Πρόκειται για λεπτές φλούδες από πορσελάνη, που κολλάνε μόνιμα στα δόντια. Απαιτούν ελάχιστη έως καθόλου αφαίρεση οδοντικής ουσίας.

Τα αισθητικά προβλήματα που συναντάμε πιο συχνά και μπορούν να διορθωθούν με τις όψεις πορσελάνης είναι:
• Μερικώς στραβά δόντια
• Έντονες δυσχρωμίες των δοντιών
• Κενά (διαστήματα) μεταξύ των δοντιών.
• Υπολειπόμενοι πλάγιοι τομείς (peg laterals)
• Το μέγεθος των δοντιών ( άνισα, μικρότερα η μεγαλύτερα)
• Μερικώς σπασμένα δόντια

Τι επιτυγχάνουμε με τις όψεις πορσελάνης:
• Να έχουμε μόνιμη λεύκανση των δοντιών
• Να διορθώνουμε μερικώς στραβά δόντια ή δόντια με κακό σχήμα και μέγεθος
• Να κλείσουμε τα διαστήματα (κενά) μεταξύ των δοντιών
• Να αποκαταστήσουμε φθαρμένα ή σπασμένα δόντια

Οι Όψεις Πορσελάνης έχουν άριστη αισθητική και διαφάνεια που προσομοιάζει στο φυσικό δόντι, διατηρούν την ακεραιότητα τους σε βάθος χρόνου και δεν αποχρωματίζονται.

ΟΛΟΚΕΡΑΜΙΚΕΣ ΣΤΕΦΑΝΕΣ & ΓΕΦΥΡΕΣ
Όταν έχουμε εκτεταμένη καταστροφή ενός δοντιού για να το ενισχύσουμε και να το διατηρήσουμε στο στόμα τοποθετούμε μία στεφάνη. Γέφυρα τοποθετούμε όταν λείπει ένα ή περισσότερα δόντια, ανάμεσα σε υπάρχοντα γερά δόντια και δεν θέλουμε να βάλουμε εμφυτεύματα σε αντικατάστασή τους. Η κάθε στεφάνη και γέφυρα αποτελείται από έναν σκελετό και ένα κοσμητικό κάλυμμα πάνω από τον σκελετό.

Οι στεφάνες και οι γέφυρες παλιά κατασκευαζόταν από μέταλλο. Τώρα έχουμε την δυνατότητα να αντικαταστήσουμε το μέταλλο από ολοκεραμικά υλικά, που είναι το ζιρκόνιο ή το διπυριτικό λίθιο.

Τα ολοκεραμικά υλικά πλεονεκτούν γιατί έχουν άριστη βιοσυμβατότητα και αισθητική απόδοση, λόγω απουσίας μεταλλικού σκελετού. Έτσι τα αισθητικά προβλήματα που δημιουργούσαν οι παλιές στεφάνες και οι γέφυρες (μαύρα σιρίτια στον αυχένα του δοντιού) δεν παρουσιάζονται πια. Επίσης, οι ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες έχουν μεγάλη σκληρότητα που προσδίδει άριστη αντοχή στις αποκαταστάσεις, ενώ η κάλυψη του κεραμικού σκελετού από πορσελάνη προσδίδει τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα, σε σημείο που δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε την στεφάνη ή την γέφυρα από το φυσικό δόντι που είναι δίπλα.

ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΑ
Στη θέση των εμφράξεων αμαλγάματος που παρά την αντοχή τους υπολείπονται αισθητικά και βιολογικά, μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε τη σύνθετη ρητίνη, ένα υλικό στην απόχρωση του φυσικού δοντιού, με άριστη αισθητική.

Σε εκτεταμένη δε απώλεια οδοντικής ουσίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα επένθετα πορσελάνης ή σύνθετης ρητίνης. Αυτά είναι "σφραγίσματα" που κατασκευάζονται στο εργαστήριο και συγκολλούνται πάνω στο δόντι.

Διακρίνονται για την άριστη αντοχή και αισθητική τους και θεωρούνται η πλέον συντηρητική τεχνική για εκτεταμένες αποκαταστάσεις καθώς απαιτούν καθόλου ή ελάχιστη αποκοπή οδοντικών ιστών.

 

 

Scroll to top