Σχεδιασμός χαμόγελου

Της Μαρίας Μαργαρίτη ( Χειρουργός Οδοντίατρος )

Ένα όμορφο χαμόγελο ανεβάζει την ψυχολογία και τονώνει την προσωπικότητά μας. Η αισθητική οδοντιατρική σήμερα μπορεί να κάνει θαύματα. Περιλαμβάνει μια σειρά από τεχνικές για μας εξασφαλίσει ένα όμορφο χαμόγελο, απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή.

Βασικό μέλημα στο ιατρείο μας είναι ο σχεδιασμός του χαμόγελου να γίνεται με βάση τις απαιτήσεις του ασθενή μας, τις δυνατότητες σε κάθε περίπτωση, την μακροχρόνια διατήρηση του αποτελέσματος και την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στους οδοντικούς ιστούς.

Σχεδιάζουμε το χαμόγελο εξατομικευμένα αφού ληφθούν υπ΄ όψιν αρκετοί παράγοντες, όπως είναι ο κανόνας της αναλογίας, οι συμμετρίες του προσώπου, η ηλικία, οι κινήσεις των μυών. Στόχος μας είναι το τελικό αποτέλεσμα να δίνει αίσθηση φυσικότητας η οποία να ταιριάζει με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα σας. Για εμάς είναι πολύ σημαντική η γνώμη του ασθενή μας, γι' αυτό συζητάμε μαζί του για το σχήμα, το μέγεθος, τη θέση και το χρώμα των δοντιών του, αλλά και τον τρόπο που αυτά περιβάλλονται από τους μαλακούς ιστούς, δηλαδή τα ούλα του. Ο βαθμός των αντιθέσεων των στοιχείων αυτών χαρίζει την εικόνα της νεανικότητας, της ηρεμίας, της γαληνής, της ζωντάνιας και κυρίως της ομορφιάς.

Προτείνουμε στους ασθενείς μας μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις χρησιμοποιώντας φωτογραφίες περιστατικών, dvd, software εκπαίδευση, κέρινα ομοιώματα των εκμαγείων τους για να επιλέξουμε μαζί την τεχνική που τους αρμόζει. Κατόπιν μεταφέρουμε αυτά στο στόμα τους, σε ένα δοκιμαστικό στάδιο (με δοκιμαστικά υλικά, χωρίς καμία παρέμβαση στα δόντια τους), για να μπορέσουν βλέποντας το νέο τους χαμόγελο να αποφασίσουν πιο εύκολα τί ακριβώς θέλουν. Και μόνο εφόσον έχουμε πάρει μια από κοινού απόφαση, προχωράμε στην κατασκευή της μόνιμης εργασίας.

ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ

Πρόκειται για λεπτές φλούδες από πορσελάνη, που κολλάνε μόνιμα στα δόντια. Απαιτούν ελάχιστη έως καθόλου αφαίρεση οδοντικής ουσίας.

Τα αισθητικά προβλήματα που συναντάμε πιο συχνά και μπορούν να διορθωθούν με τις όψεις πορσελάνης είναι:

• Μερικώς στραβά δόντια

• Έντονες δυσχρωμίες των δοντιών

• Κενά (διαστήματα) μεταξύ των δοντιών.

• Υπολειπόμενοι πλάγιοι τομείς (peg laterals)

• Το μέγεθος των δοντιών ( άνισα, μικρότερα η μεγαλύτερα)

• Μερικώς σπασμένα δόντια

Τι επιτυγχάνουμε με τις όψεις πορσελάνης:

• Να έχουμε μόνιμη λεύκανση των δοντιών

• Να διορθώνουμε μερικώς στραβά δόντια ή δόντια με κακό σχήμα και μέγεθος

• Να κλείσουμε τα διαστήματα (κενά) μεταξύ των δοντιών

• Να αποκαταστήσουμε φθαρμένα ή σπασμένα δόντια


Οι Όψεις Πορσελάνης έχουν άριστη αισθητική και διαφάνεια που προσομοιάζει στο φυσικό δόντι, διατηρούν την ακεραιότητα τους σε βάθος χρόνου και δεν αποχρωματίζονται.

ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΑ

Στη θέση των εμφράξεων αμαλγάματος που παρά την αντοχή τους υπολείπονται αισθητικά και βιολογικά, μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε τη σύνθετη ρητίνη, ένα υλικό στην απόχρωση του φυσικού δοντιού, με άριστη αισθητική.

Σε εκτεταμένη δε απώλεια οδοντικής ουσίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα επένθετα πορσελάνης ή σύνθετης ρητίνης. Αυτά είναι "σφραγίσματα" που κατασκευάζονται στο εργαστήριο και συγκολλούνται πάνω στο δόντι.

Διακρίνονται για την άριστη αντοχή και αισθητική τους και θεωρούνται η πλέον συντηρητική τεχνική για εκτεταμένες αποκαταστάσεις καθώς απαιτούν καθόλου ή ελάχιστη αποκοπή οδοντικών ιστών.

 

Scroll to top