10 Μύθοι για τα Δόντια

Της Παναγιώτας Παρασκευά ( Χειρουργός Οδοντίατρος - Στοματολόγος )

ΜΥΘΟΣ: ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΡΩΩ ΓΛΥΚΑ, ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΩ ΑΠΟ ΤΕΡΗΔΟΝΑ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα γλυκά δεν είναι τα μόνα που προκαλούν τερηδόνα. Η ζάχαρη στον καφέ, τα αναψυκτικά, το σοκολατούχο γάλα, οι τσίχλες με ζάχαρη, τα αποξηραμένα φρούτα, διάφορα σνακ όπως γαριδάκια και πατατάκια, που «κολλάνε» στην επιφάνεια των δοντιών, έχουν σημαντική τερηδονογόνο δράση.

ΜΥΘΟΣ: ΑΦΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ, ΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΟ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Το στοματικό διάλυμα δεν υποκαθιστά την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα. Λανθασμένα ακολουθούμε αυτή την τακτική, λόγο της προσωρινής αίσθησης φρεσκάδας που δημιουργεί. Η χρήση του στοματικού διαλύματος δεν είναι υποχρεωτική για την στοματική υγιεινή και καλό είναι να συστήνεται από τον οδοντίατρο. Προσωπικά θα συμβούλευα όσους θέλουν να κάνουν χρήση στοματικών διαλυμάτων, να αγοράζουν όσα δεν περιέχουν οινόπνευμα και να μην κάνουν αλόγιστη χρήση.

ΜΥΘΟΣ: ΤΟ ΟΔΟΝΤΙΚΟ ΝΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Βούρτσισμα των δοντιών που δεν συνδυάζεται με τη χρήση οδοντικού νήματος είναι στην ουσία ένας ελλιπής καθαρισμός, καθώς η οδοντόβουρτσα δεν καθαρίζει τις επιφάνειες ανάμεσα στα δόντια και κάτω από την γραμμή των ούλων. Ο καθαρισμός των μεσοδόντιων διαστημάτων πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση πριν από τον βραδινό ύπνο, είτε με οδοντικό νήμα είτε με μεσοδόντια βουρτσάκια. Το νήμα συνιστάται σε δόντια με στενά μεσοδόντια διαστήματα και στραβά δόντια. Τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι ιδανικά για δόντια με μεγάλα μεσοδόντια διαστήματα ή για περιπτώσεις που υπάρχουν εμφυτεύματα, γέφυρες, σιδεράκια ή απογυμνωμένες ρίζες.

ΜΥΘΟΣ: ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΛΥΣΙΜΟ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν λανθασμένα ότι επειδή τα πρώτα δόντια του παιδιού δεν είναι μόνιμα, δεν χρειάζονται φροντίδα. Κατά την βρεφική ηλικία η μητέρα πρέπει να καθαρίζει τα νεογιλά δόντια του παιδιού με μια βρεγμένη γάζα, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα. Από την ηλικία των 3 ετών, που έχουν εμφανιστεί όλα τα νεογιλά δόντια, οι γονείς μπορούν να αρχίσουν το βούρτσισμα των δοντιών με οδοντόβουρτσα, χωρίς οδοντόπαστα. Η επαφή του παιδιού με τον παιδοδοντίατρο καλό είναι να ξεκινήσει από την ηλικία των 3 ετών.

ΜΥΘΟΣ: Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι γυναίκες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτές που έχουν ήδη κακή στοματική υγιεινή. Έτσι ένα μικρό πρόβλημα πριν την κύηση, εξαιτίας των έντονων ορμονικών αλλαγών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να επιδεινωθεί. Η περιοδοντίτιδα, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια των δοντιών. Επίσης, κάτι που πρέπει να προσέξουν οι έγκυες γυναίκες είναι οι συχνοί εμετοί, καθώς τα οξέα του στομάχου αδυνατίζουν την αδαμαντίνη των δοντιών. Γι' αυτό, συστήνεται να βουρτσίζουν τα δόντια τους περίπου 30 λεπτά μετά τον εμετό.

ΜΥΘΟΣ: Η ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Η μέθοδος της λεύκανσης αν εφαρμοστεί χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος για την ακεραιότητα των δοντιών από τερηδονικές αλλοιώσεις και άλλα προβλήματα, τότε όχι μόνο καλό αισθητικό αποτέλεσμα δεν θα δώσει, αλλά θα προκαλέσει ζημιά στα δόντια και στους μαλακούς ιστούς του στόματος. Γι' αυτό η λεύκανση πρέπει να γίνεται από επαγγελματία οδοντίατρο και εφαρμόζεται σε δόντια υγιή και σε ενδιαφερόμενους που προσέχουν τη στοματική τους υγιεινή.

ΜΥΘΟΣ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΕΥΚΑΝΣΗ, ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΛΕΥΚΑ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Γενικά σε διάστημα 3 ετών το 60% των περιπτώσεων λεύκανσης εμφανίζει κάποιου βαθμού υποτροπή. Οι κύριοι λόγοι για την αλλοίωση του αποτελέσματος είναι η κατανάλωση τροφίμων και ποτών (π.χ. κεράσια, παντζάρια, κόκκινο κρασί, καφές), το κάπνισμα, καθώς και η ίδια η ποιότητα των δοντιών. Κάνοντας ένα καλό καθαρισμό και κατόπιν επανάληψη της λεύκανσης στον χρόνο που σας έχει υποδείξει ο οδοντίατρος, το λευκό χρώμα αυξάνεται σταδιακά και το αποτέλεσμα της λεύκανσης γίνεται πιο σταθερό.

ΜΥΘΟΣ: ΜΑΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΟΥΛΑ ΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα ούλα που αιμορραγούν κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος υποδεικνύουν φλεγμονή (ουλίτιδα). Η αντιμετώπιση της συνίσταται στο καλό και σωστό βούρτσισμα των δοντιών, επιμένοντας στα σημεία που τα ούλα ματώνουν, ώστε να αφαιρέσουμε το μεγαλύτερο μέρος από την συσσωρευμένη μικροβιακή πλάκα. Ωστόσο, αν η αιμορραγία επιμένει για περισσότερο από 3-4 ημέρες, τότε θα πρέπει να επισκεφτούμε τον οδοντίατρο μας, ο οποίος θα κάνει καθαρισμό των δοντιών και των ούλων.

ΜΥΘΟΣ: ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΕΣ ΜΕ ΣΚΛΗΡΕΣ ΤΡΙΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Το σωστό είναι να προτιμάτε οδοντόβουρτσες που έχουν μαλακές ή μεσαίας σκληρότητας τρίχες, διότι δεν τραυματίζουν τα ούλα και τα δόντια, ειδικά όσα έχουν ευαίσθητες περιοχές λόγω διαβρώσεως, αποτριβών ή ρωγμών.

ΜΥΘΟΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΥΡΤΣΙΖΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ ΜΟΛΙΣ ΞΥΠΝΗΣΩ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Το βούρτσισμα των δοντιών δεν γίνεται για να φρεσκάρουμε την αναπνοή μας, αλλά για να απομακρύνουμε τα υπολείμματα των τροφών. Γι' αυτό το πλύσιμο των δοντιών πρέπει να γίνεται μετά το πρωινό γεύμα και όχι μόλις ξυπνήσουμε.

 

 

Scroll to top