Αποκτήστε γερά δόντια!

Της Παναγιώτας Παρασκευά ( Χειρουργός Οδοντίατρος - Στοματολόγος )

1. Πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου;
Τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται 2 φορές την ημέρα (πρωί – βράδυ). Ειδικά το βράδυ είναι απαραίτητο ώστε να μην κοιμάστε και τα βακτήρια να δουλεύουν. Μάλιστα, το βράδυ θα πρέπει να κάνετε ολοκληρωμένη στοματική υγιεινή που περιλαμβάνει οδοντικό νήμα, βουρτσάκια μεσοδόντιων διαστημάτων και όπου χρειάζεται οδοντιατρικό στοματικό διάλυμα.

2. Πόσο συχνά πρέπει να χρησιμοποιώ στοματικό διάλυμα;
Τα στοματικά διαλύματα δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούνται καθημερινά, μιας που κάποια από αυτά περιέχουν αλκοόλη με αποτέλεσμα να στεγνώνουν τον βλεννογόνο του στόματος και να αλλάζει το ph, δημιουργώντας έτσι άλλα προβλήματα. Το στοματικό διάλυμα (εκτός των φθοριούχων) δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείται πέρα από 10-15 ημέρες και βέβαια πάντα με βάση τις οδηγίες του Οδοντιάτρου.

3. Φοβάμαι να πάω στον Οδοντίατρο. Υπάρχει λύση;
Οι φοβισμένοι ασθενείς είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Με την βοήθεια της ψυχανάλυσης (όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη), τη χρήση αγχολυτικών σκευασμάτων, με αρκετή υπομονή από μέρους του ιατρού και τη βοήθεια όλων των σύγχρονων μεθόδων, η Οδοντιατρική αλλάζει μορφή. Το φιλικό περιβάλλον, η σύγχρονη τεχνολογία, η αποχή των οδοντιατρικών οσμών συντελούν στο να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη αυτής της μεγάλης κατηγορίας ασθενών.

4. Είμαι έγκυος, τι πρέπει να προσέχω με τη στοματική μου υγεία;
Οι έγκυες πρέπει να απέχουν από οποιαδήποτε οδοντιατρική πράξη, το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Αυτό που πρέπει να προσέχουν πολύ είναι τα ούλα τους, που λόγω των ορμονικών αλλαγών που συντελούνται, μπορεί να εμφανίσουν μια πάθηση που λέγεται «ουλίτιδα της εγκυμοσύνης». Αν παρατηρήσετε τα ούλα σας να ματώνουν, να είναι διογκωμένα και έχετε κακοσμία, επικοινωνήστε αμέσως με τον οδοντίατρό σας για θεραπεία.

5. Όταν χαμογελάω φαίνονται πολύ τα ούλα μου. Υπάρχει λύση;
Αυτό είναι κάτι που διορθώνεται πολύ εύκολα είτε με εκτομή του χαλινού (ένα «πετσάκι» που υπάρχει κάτω από το άνω χείλος) είτε με ουλοπλαστική.

6. Έχω μια ρίζα δοντιού, θα πρέπει να βγει;
Εάν το μήκος της ρίζας είναι ικανοποιητικό για να στηρίξει μια θήκη, την απόφαση την παίρνουμε αφού διενεργήσουμε μια ακτινογραφία, ακολουθούμε τα εξής βήματα: Αρχικά πρέπει να απονευρωθεί το δόντι (εκτός αν είναι ήδη απονευρωμένο). Ακολουθεί η τοποθέτηση ενός άξονα από μέταλλο ή ανθρακονήματα, που αναπληρώνει τη χαμένη μύλη του δοντιού, και τέλος τοποθετείται η στεφάνη.

7. Να κρατήσω τα μαύρα πίσω σφραγίσματά μου;
Το αμάλγαμα τείνει να εξαφανιστεί από τα σύγχρονα ιατρεία. Ναι το αμάλγαμα είναι ένα ανθεκτικό υλικό, όμως είναι αντιαισθητικό. Σε μεγάλες εμφράξεις συστήνουμε ο ενδιαφερόμενος να επιλέγει σφραγίσματα πορσελάνης με διάρκεια αποτελέσματος γύρω στα 15 χρόνια και στα μικρά σφραγίσματα να επιλέγει τη ρητίνη με διάρκεια ζωής 5-8 χρόνια.

8. Ο Οδοντίατρος μου πρότεινε να βάλω μια θήκη σε ένα μπροστινό απονευρωμένο δόντι, τι κατηγορία να επιλέξω;
Οι θήκες ή στεφάνες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Εκείνες που έχουν μεταλλικό σκελετό και εκείνες που δεν έχουν. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι μεταλλοπορσελάνες και στη δεύτερη οι ολοκεραμικές και οι στεφάνες ζιρκονίου-πορσελάνης. Επειδή, το δόντι ανήκει στη ζώνη της αισθητικής, σαφώς προτείνουμε τη δεύτερη κατηγορία θηκών (ειδικά στην πρόσθια περιοχή), που μας εξασφαλίζουν την τέλεια αισθητική.

9. Να χρησιμοποιώ λευκαντικές οδοντόκρεμες και άλλα προϊόντα λεύκανσης από τα σούπερ μάρκετ;
Δυστυχώς τα προϊόντα λεύκανσης που υπάρχουν ανεξέλεγκτα στο εμπόριο καταστρέφουν τόσο τα δόντια όσο και τα ούλα. Βλέπουμε συχνά ασθενείς στα ιατρεία μας με υπερευαίσθητα δόντια στο ζεστό και στο κρύο και ούλα με εγκαύματα. Προτείνω αποχή από όλα αυτά τα σκευάσματα, στα περισσότερα από τα οποία δεν υπάρχει καν άδεια από τον ΕΟΦ. Όσο για τις λευκαντικές οδοντόκρεμες, προτείνω χρήση κάποιων από αυτές που έχουν πολύ λεπτούς αποτριπτικούς κόκκους, ώστε να μην καταστρέφουν την αδαμαντίνη, και σε συχνότητα όχι καθημερινή, αλλά 2-3 φορές την εβδομάδα.

 

 

Scroll to top