Της Χρύσας Γιώτα ( Περιοδοντολόγος )

Η ασθένεια της περιοδοντίτιδας δεν έχει ως συνέπειες µόνο την καταστροφή του οστού των γνάθων και την απώλεια των δοντιών. Η περιοδοντίτιδα έχει βρεθεί ότι συνδέεται και µε ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.

Περιοδοντίτιδα και Εγκυµοσύνη
Η εγκυµοσύνη είναι µια φυσιολογική και πολύ ευχάριστη περίοδος στη ζωή της γυναίκας. Το ανθρώπινο σώµα υφίσταται ωστόσο διάφορες αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης που έχουν να κάνουν µε την πληθώρα των ορµονών που το κατακλύζουν.

Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν και τα ούλα. Τα ούλα γίνονται πιο ευαίσθητα και µατώνουν περισσότερο. Αυτή η ουλίτιδα της εγκυµοσύνης εφόσον τύχει της απαραίτητης φροντίδας, θα αποδράµει το αργότερο µετά το τέλος της κύησης αν όχι νωρίτερα. Λέγοντας απαραίτητη φροντίδα εννοούµε σωστή στοµατική υγιεινή µε καθηµερινό, σχολαστικό βούρτσισµα και χρήση οδοντικού νήµατος ή µεσοδοντίων αλλά και επαγγελµατικό καθαρισµό στο ιατρείο. Η εγκυµοσύνη αυτή κάθε αυτή δεν προκαλεί περιοδοντίτιδα. Αν όµως η έγκυος αδιαφορήσει για την ουλίτιδα τότε δηµιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε κάτι σοβαρότερο όπως η περιοδοντίτιδα.

  • Περιοδοντίτιδα και Πρόωρα Λιποβαρή Νεογνά

Έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι γυναίκες µε περιοδοντίτιδα και περισσότερο αυτές που η περιοδοντίτιδά τους χειροτερεύει κατά τη διάρκεια της κύησης, βρίσκονται σε µεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν ένα πρόωρο και λιποβαρές βρέφος. Συγκεκριµένα γυναίκες µε περιοδοντίτιδα είναι εφτά φορές πιο πιθανόν να γεννήσουν πρόωρα και µικρά µωρά!! Τα καλά νέα είναι ότι θεραπεύοντας την περιοδοντίτιδα κατά τη διάρκεια της κύησης ο κίνδυνος αυτός ελαττώνεται θεαµατικά. Η καλύτερη περίοδος να γίνει θεραπεία της περιοδοντίτιδας, κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης, είναι το δεύτερο τρίµηνο της κύησης. Ακόµα καλύτερα βέβαια θα ήταν µια γυναίκα που σκοπεύει να µείνει έγκυος να έχει φροντίσει τα ούλα της πριν την επίσκεψη του πελαργού.. Μια περιοδοντολογική εξέταση από ειδικό καλό θα ήταν να αποτελεί µέρος του προγεννητικού ελέγχου.

  • Περιοδοντίτιδα και Προεκλαµψία

Οι έγκυες γυναίκες που πάσχουν από περιοδοντίτιδα και κυρίως αυτές στις οποίες η περιοδοντίτιδα χειροτερεύει κατά τη διάρκεια της κύησης είναι δύο φορές πιο πιθανόν να εµφανίσουν προεκλαµψία. Η προεκλαµψία είναι µια επικίνδυνη επιπλοκή της κύησης που θέτει σε κίνδυνο τόσο τη ζωή της µητέρας όσο και του κυήµατος και χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και πρωτεΐνουρία. Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας, ιδανικά πριν ακόµα ξεκινήσει η κύηση, µειώνει αυτόν τον κίνδυνο.

Επίλογος
Η υγεία µας είναι το πιο σηµαντικό αγαθό. Για να την προασπίσουµε χρειάζεται να υιοθετήσουµε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που προϋποθέτει µια ισορροπηµένη διατροφή, καθηµερινή άσκηση και αποφυγή βλαβερών έξεων όπως το κάπνισµα. Εκτός των προαναφερθέντων, τελευταία γίνεται όλο και πιο γνωστό πως η περιοδοντίτιδα είναι ένας ακόµα παράγοντας που θέτει σε κίνδυνο το πολυπόθητο αγαθό.

Για αυτό µην ξεχνάτε πως η καλή υγεία ξεκινάει από το στόµα, όπως έλεγαν άλλωστε και οι Αρχαίοι Έλληνες.

 

 

{fcomment}

 

 

 

Scroll to top