Η ορθοδοντική επιβάλλεται περισσότερο για λόγους υγείας και πρόληψης πολλών προβλημάτων των δοντιών και του στοματογναθικού συστήματος και λιγότερο για την αισθητική βελτίωση του προσώπου. Παρ' όλο που οι αισθητικοί λόγοι κατά βάση είναι η αιτία να οδηγηθεί ένα παιδί ή ένας ενήλικας στον ορθοδοντικό, στην ουσία είναι το ελάχιστο σημαντικό, γιατί η πρόληψη και η ορθοδοντική θεραπεία πρέπει να γίνεται γιατί:

* O μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί και τα δόντια πρέπει να παραμείνουν υγιή και όμορφα για περισσότερα χρόνια.
      
* Στραβά και συνωστισμένα δόντια δύσκολα καθαρίζονται και συντηρούνται, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο κίνδυνος δημιουργίας τερηδόνας και ουλίτιδας ακόμα και περιοδοντίτιδα τα οποία στη διάρκεια του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια των δοντιών.

* Η κακή σύγκληση μπορεί να δημιουργήσει πονοκεφάλους.

* Η σωστή σύγκληση των γνάθων βοηθούν στο να μιλάμε και να μασάμε σωστά.

* Βοηθά στην αποκατάσταση σπασμένων δοντιών ή γνάθων μετά από κάποιο ατύχημα.

* Με την διευθέτηση των δοντιών διευκολύνετε τον γενικό οδοντίατρο να εκτελέσει οδοντιατρικές εργασίες όπως: σφραγίσματα, γέφυρες, θεραπείες ούλων και του περιοδοντίου.
      
* Σκελετικά προβλήματα επιβαρύνουν την ομαλή λειτουργία των αρθρώσεων του στόματος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται με την πάροδο του χρόνου μια μορφή αρθρίτιδας η οποία εκδηλώνεται με πόνο, με πονοκέφαλο, με θόρυβο κατά την διάρκεια μασήματος ή όταν ανοιγοκλείνουμε το στόμα.

* Όταν ένα πρόβλημα στα δόντια ή στην γνάθο παραμείνει αθεράπευτο έχει άμεση επίδραση στην συμμετρία του προσώπου (profile - en face) , ενώ το χαμόγελο επηρεάζεται αισθητά.
      
* Αυξάνεται η αυτοπεποίθηση ενός ατόμου γιατί η θεραπεία βοηθά ν' αποκτήσει και πάλι αρμονική εικόνα σε χείλη, δόντια, πρόσωπο (π.χ ένα παιδί ίσως το κοροϊδεύουν για τα στραβά δόντια ή γιατί δεν προφέρει το "σίγμα", ένας ενήλικας μπορεί να αντιμετωπίζει λόγω εμφάνισης προβλήματα στον επαγγελματικό ή κοινωνικό περιβάλλον)

 

 

{fcomment}

Scroll to top