Οικογενειακό...κειμήλιο "συλλέγοντας" τα πρώτα του δόντια.

Η φύλαξη των πρώτων δοντιών που αλλάζει το παιδί δεν είναι απλή υπόθεση. Όλοι οι πολιτισμοί έχουν να μας πούν τη δική τους ιστορία. Τι λέει η παράδοση; Μαζεύουμε παιδικά δόντια; Πολλοί διαφορετικοί πολιτισμοί σ΄όλο τον κόσμο έχουν τις δικές τους συγκεκριμένες παραδόσεις όσον αφορά τα νεογνά δόντια.

Όλοι όμως συμφωνούν ότι η απώλεια κυρίως των πρώτων δοντιών είναι ένα σημαντικό βήμα για την ωρίμανση του παιδιού.
Ωστόσο, κάθε πολιτισμός γιορτάζει με το δικό του τρόπο την απώλεια των δοντιών. Συγκεκριμένα, η παράδοση της Ευρώπης προστάζει να θάβονται τα δόντια του μωρού. Μια παράδοση που παραμένει ζωντανή τόσο στην Ιρλανδία όσο και στη Μεγάλη Βρετανία.

Ακόμη, σ΄ορισμένες χώρες της Ασίας, όπως η Ινδία, η Κορέα και το Βιετνάμ ισχύει η παράδοση ότι όταν το παιδί χάσει ένα δόντι πρέπει να το ρίξει είτε πάνω στη στέγη, εαν προήλθε από τον κάτω σιαγόνα είτε στο δάπεδο, εαν προήλθε από την άνω γνάθο. Κάνοντας αυτό που προστάζει η παράδοση, το παιδί κάνει την ακόλουθη ευχή: "ν΄αντικατασταθεί με δόντι ενός ποντικιού".

Η κύρια αιτία δημιουργίας αυτής της παράδοσης βασίζεται στο γεγονός ότι τα δόντια των ποντικιών αυξάνονται για όλη τους τη ζωή (ένα χαρακτηριστικό όλων των τρωκτικών).
Τέλος, στην Ιαπωνία μια διαφορετική παράδοση έχει επικρατήσει με το πέρασμα των ετών, στην οποία, τα πάνω δόντια ρίχνονται κατ΄ευθείαν στο έδαφος ενώ τα κάτω κατ΄ευθείαν στον αέρα. Η παράδοση στηρίζοταν στην ιδέα ότι τα δόντια που επρόκειτο να ξαναφυτρώσουν θα έβγαιναν στην ευθεία.

Άξιο αναφοράς, είναι επίσης το γεγονός ότι, τα παιδιά όλων των πολιτισμών πιστεύουν στη νεράιδα των δοντιών. Μια θρυλική νεράιδα που έχει μάθει τα παιδία να βάζουν τα βγαλμένα δόντια κάτω από το μαξιλάρι, με την υπόσχεση να τ΄ανταλλάξει με χρήματα ενώ εκείνα θα κοιμούνται.

Εν κατακλείδι, η παράδοση λέει να θάβουμε τα παιδικά δόντια που πέφτουν γατί μεταφορικά είναι σπόροι και μέσω του θαψίματός τους τα νέα δόντια θα βγουν δυνατά, όπως τα δέντρα που θα φυτρώσουν γύρω από τα θαμμένα παιδικά δόντια.

Και όπως τα δέντρα, έτσι και εκείνα θα συνεχίζουν να δυναμώνουν καθόλη τη διάρκεια της ζωής του παιδιού.
Αργότερα, οι άνθρωποι άρχισαν να θάβουν τα παιδικά δόντια σε μεγάλες ή μικρές γλάστρες.
Τελικά η συνήθεια "καταστάλλαξε" και πλέον τα παιδικά δόντια τοποθετούνται κάτω από τα μαξιλάρια των παιδιών. Ωστόσο, οι πιο πρακτικοί άνθρωποι τα πετάμε κατευθείαν στα σκουπίδια!

 

 

{fcomment}

Scroll to top