Το οδοντικό τραύμα (χτύπημα στα δόντια) μπορεί να συμβεί είτε στα νεογιλά είτε στα μόνιμα δόντια. Εάν παιδί τραυματίσει παιδικό δόντι,

το πρώτο που μας απασχολεί είναι εάν το τραύμα θα επηρεάσει το καινούργιο δόντι που θα ανατείλει αργότερα. Οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν το συντομότερο δυνατό με τον παιδοδοντίατρο προκειμένου να εξετάσει το παιδί και να επέμβει εάν χρειαστεί, αφού πρώτα τους δώσει τις πρώτες οδηγίες τηλεφωνικά (πχ μαλακή δίαιτα, στοματική υγιεινή). Σε περίπτωση που το παιδί είναι μεγαλύτερο και το τραύμα έχει συμβεί σε μόνιμο δόντι, οποιαδήποτε αναβολή ή καθυστέρηση της επίσκεψης στο ιατρείο μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την ζωτικότητα του δοντιού ή ακόμη και τη διατήρησή του στο στόμα.

Εάν ένα μόνιμο δόντι σπάσει, θα πρέπει άμεσα να γίνει ανασύσταση με σύνθετη ρητίνη («χτίσιμο» με λευκό υλικό) όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και για αποφυγή μόλυνσης του πολφού (νεύρου). Εάν, το δόντι βγεί εντελώς από το φατνίο του (ολική εκγόμφωση), τότε τα πρώτα 30 λεπτά μετά το ατύχημα είναι καθοριστικά για την πρόγνωση.  Συγκεκριμένα,

Α. το δόντι θα πρέπει να ξεπλυθεί με προσοχή (χωρίς τρίψιμο) και να επανατοποθετηθεί στην αρχική του θέση. Βάλτε στη συνέχεια το παιδί να δαγκώσει ένα καθαρό χαρτομάντηλο.
Β. εάν δεν είναι δυνατή μέσα στον πανικό η επανατοποθέτηση του δοντιού, βάλτε το σε ένα ποτήρι με γάλα ή αλλιώς τυλίξτε το με ένα βρεγμένο πανί και τρέξτε στον οδοντίατρο. Εάν είστε έξω, απλά φυλάξτε το δόντι σε σάλιο. Αυτό μπορεί να γίνει είτε βάζοντας το δόντι σε ένα κουτί με σάλιο ή ακόμη και βάζοντας το δόντι μέσα στο στόμα του παιδιού δίπλα στο μάγουλο (Πείτε στο παιδί να προσέξει μην καταπιεί το δόντι!)
Γ. το παιδί πρέπει να επισκεφθεί αμέσως παιδοδοντίατρο προκειμένου να ναρθηκοποιηθεί το εκγομφωμένο δόντι, να δοθεί αντιβίωση για τουλάχιστον 5 ημέρες και να δοθούν οδηγίες μαλακής δίαιτας και στοματικής υγιεινής με στοματικό διάλυμα χλωρεξιδίνης.
Δ. η ναρθηκοποίηση με ειδικό σύρμα διαρκεί περίπου 10-15 ημέρες ενώ μετά από μια εβδομάδα περίπου θα πρέπει να ξεκινήσει η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) του τραυματισμένου δοντιού.

Εάν το παιδί έχασε νεογιλό δόντι, τότε μην επιχειρήσετε επανατοποθέτησή του. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει αγκύλωση στο νεογιλό και βλάβη στο αναπτυσσόμενο μόνιμο δόντι.

 

 

{fcomment} 

Scroll to top