Ξεκινάει το 500 π.Χ. στην Κίνα και την Ινδία. Ήδη από τους αρχαίους χρόνους το θέμα της καθαρής αναπνοής, των λευκών δοντιών και των υγειών ούλων απασχολούσε τους ανθρώπους.

 

Η ιστορία της οδοντόκρεμας πάει βαθιά πίσω στους αιώνες.

Στην πραγματικότητα, η οδοντόκρεμα είχε χρησιμοποιηθεί ήδη από το 500 π.Χ. τόσο στην Κίνα όσο και στην Ινδία. Ενώ οι Αιγύπτιοι τη χρησιμοποιούσαν από το 5.000 π.χ., πριν καν εφευρεθεί η οδοντόβουρτσα! Χρησιμοποιώντας συστατικά όπως: τριμμένα κόκκαλα και κοχύλια, αλάτι και φυτικές παστίλιες μέντας συνεισέφεραν στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφών και χάριζαν άρωμα καθαριότητας στο στόμα. Ωστόσο, οι σύγχρονες οδοντόκρεμες αναπτύχθηκαν από το 1800 ώς εξής: Το 1824, ένας οδοντίατρος που ονομάζεται Peaboby, ήταν το πρώτο πρόσωπο που πρόσθεσε σαπούνι σε οδοντόπαστα, ενώ ο John Harris πρόσθεσε κιμωλία ως συστατικό σε οδοντόκρεμες τη δεκαετία του 1850.
Το 1892, ο Dr Washington Sheffield του Κονέκτικατ κατασκεύασε οδοντόπαστα σ΄ένα πτυσσόμενο σωλήνα.

Ερχόμενοι στο σήμερα και τις δικές μας οδοντόπαστες παρατηρούμε ότι κρατούν μερικά υλικά από το παρελθόν όπως μέντα, αλάτι, προσθέτοντας συστατικά που βοηθούν τόσο στον περιορισμό της τερηδόνας όσο και στη διατήρηση του λευκού των δοντιών. Τα πιο κοινά συστατικά που περιλαμβάνονται στις οδοντόκρεμες είναι:
Υγροσκοπικές ουσίες
Λειαντικά
Φθόριο
Απορρυπαντικά
Πρόσθετα γεύσης
Συντηρητικά Χρωστικά μέσα και
Γλυκαντικές ύλες

Ας εξετάσουμε τη βασική ύλη της οδοντόκρεμας:
Πρώτο συστατικό στο μικροσκόπιο μας; Το φθόριο. Ενώ σε μικρές δόσεις έχει αποδειχθεί απαραίτητο για την πρόληψη της δημιουργίας κοιλοτήτων στα δόντια, εάν υπάρξει κατάποση, το φθόριο μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές για την υγεία. Για παράδειγμα, τα παιδιά έχουν την τάση να καταπίνουν την οδοντόκρεμα,μια συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει μόνιμο δυσχρωματισμό των δοντιών. Γεγονός είναι ότι η πλειονότητα των οδοντιάτρων συμφωνεί ότι η φθοριούχος οδοντόκρεμα παρέχει ουσιαστική προστασία τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, φθάνει να γίνεται με την καθοδήγησή τους.

 

 

{fcomment}

Scroll to top