καθαρό στόμα

Είναι ευρέως γνωστό ότι όλοι επιθυμούμε ένα καθαρό στόμα με υγιή δόντια και λαμπερό χαμόγελο.

 

Η επιθυμία μας όμως πολλές φορές οδηγεί στην παρερμηνεία ότι το μόνο που χρειάζεται για να αποκτήσουμε ένα υγιές στόμα είναι να καθαρίσουμε μόνο τα δόντια μας. Ωστόσο οι ακόλουθες οδηγίες αποτελούν έναν ασφαλή και γρήγορο τρόπο ώστε να κάνουμε το πρώτο βήμα για προς την στοματική υγεία.

1. Καθαρίστε τα δόντια σας επιμελώς.
Είναι γεγονός ότι πολλοί από εμάς νομίζουμε ότι καθαρίζουμε με προσοχή και σωστά τα δόντια μας. Για να μπούν όμως τα πράγματα στην θέση τους αναφέρουμε τον ορθό τρόπο που προτείνει άλλωστε κάθε Οδοντίατρος: «Πρώτα ξεκινάτε από το πίσω μέρος του στόματος, είτε στο επάνω ή στο κάτω μέρος, ύστερα μετακινήστε την οδοντόβουρτσά μας "πέρα δώθε", για τον καθαρισμό κάθε επιφάνειας και πλευράς. Επαναλάβετε αυτή την διαδικασία τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα».


2. Χρησιμοποιήστε μια ξύστρα γλώσσας ή μαλακή οδοντόβουρτσα.
Όσο και εάν ξενίζει το γεγονός ειναι απαραίτητο να καθαρίστε και την γλώσσα σας. Ειδικά στο πίσω μέρος της όπου εκεί συγκεντρώνονται τα περισσότερα βακτήρια.


3. Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα.
Είναι το μέσο που βοηθάει άμεσα στην καταπολέμηση της συσσωρευμένης πλάκας, η οποία έχει συγκεντρωθεί ανάμεσα στα δόντια. Είναι καλό και απαραίτητο πλέον να χρησιμοποιούμε το οδοντικό νήμα ακόμα κι αν δεν έχουμε εμφανίσει πλάκα, κυρίως μετά από κάθε βούρτσισμα.


4. Χρησιμοποιήστε το στοματικό διάλυμα.
Επειδή οι γνώμες ειναι ποικίλλες για την προαιρετική η χρήση του διαλύματος καλύτερα θα ήταν να το συζητήσετε πρώτα με τον Οδοντίατρό μας και να ακοπλουθήσετε την συμβουλή του.


5. Αλλάξτε την οδοντόβουρτσά σας τακτικά.
Περίπου κάθε τρεις μήνες, καθώς φθείρονται οι τρίχες της κεφαλής. Ακόμη επιβάλλεται η αλλαγή της οδοντόβουρτσας μας μετά από μια ασθένεια για να μην υπάρχει κίνδυνος να μας μεταδοθεί και πάλι κάποιο μικρόβιο.

 

Scroll to top