Είναι τα ¨αδύναμα¨ δόντια μια πραγματικότητα; Ή μήπως ειναι η δικαιολογία των ανθρώπων με φτωχή στοματική υγιεινή και κακές διατροφικές συνήθειες;

 

Πολλοί άνθρωποι φαίνεται να έχουν απελπιστεί απο την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το στόμα τους ρίχνοντας τις ευθύνες στο DNA των γονιών τους και στην κακή τους μοίρα.Θα είναι μάλλον έκπληξη γι΄αυτούς όταν μάθουν οτι τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς.

Ίσως να ήταν πιο σωστό να λέγαμε οτι εμεις και οι συνήθειες μας αποδυναμώνουμε τα δόντια μας. Το ανοσοποιητικό σύστημα της στοματικής κοιλότητας  έχει κι αυτό τα όρια του. Πόσο να αντέξει να παλέυει σε ένα στόμα που βομβαρδίζεται απο ποσότητες  ζάχαρης,αεριούχων αναψυκτικών(με ή χωρίς ζάχαρη),απο υπερβολικά κατεργασμένες μαλακές τροφές  που προσκολλώνται στα δόντια;

 Η σύγχρονη διατροφή αντιτίθεται τόσο πολύ στις ανάγκες του οργανισμού μας και των δοντιών μας που η δημιουργία της ¨κακής πάστας¨ γίνεται αναπόφευκτη. Απο τη βρεφική ακόμα ηλικία και όσο νωρίτερα ανατείλουν στο στόμα τα πρώτα δοντάκια τόσο πιο προσεκτικοί πρέπει να είναι οι γονείς στη στοματική υγιεινή του μωρού τους.Π.χ. Να μην αφήνουν το μωρό να κοιμάται έχοντας το μπουκάλι με το γάλα στο στόμα όλη νύχτα.

Έτσι δημιουργείται τερηδόνα και αρχίζει να αποδυναμώνεται η γενική άμυνα των δοντιών του.Απο τότε ακόμα πρέπει να φροντίσουν το παιδί να αποκτήσει τη συνήθεια του βουρτσίσματος πρίν τον ύπνο ακόμη και τη χρήση του οδοντικού νήματος!!!!

Όσο πιο μικρός αποκτήσει την σωστή συνήθεια τόσο δεν θα την αποχωρίζεται μετέπειτα και οσο νωρίτερα αρχίζει κάποιος να βουρτσίζει και να χρησιμοποιεί το οδοντικό νήμα σωστά και τακτικά δεν θα υποφέρει ποτέ απο τερηδόνες και κατεστραμένα δόντια.
Δυστυχώς σπανίως συμβαίνει αυτό. Αντίθετα πολλά μωρά κοιμούνται με το μπουκάλι στο στόμα,δεν μαθαίνουν να βουρτσίζουν τα δόντια τους και καθως μεγαλώνουν επιβαρύνονται και με τη λάθος διατροφή.

Καθώς οι γονείς είναι υπεραπασχολημένοι με την απαιτητική σημερινή καθημερινότητα τρέφονται οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά τους  κυρίως με το εύκολο και γρήγορο junk food και αναψυκτικά,μια διατροφή φτωχή σε λαχανικά και φρούτα συνεχίζοντας την παραμέληση της στοματικής τους κοιλότητας.

Το σώμα μας και όχι μόνο το στόμα μας αρχίζει να υποφέρει με τις συνέπειες ενός τέτοιου τρόπου ζωής. Αν δεν αλλάξει κάτι σε αυτή τη πορεία πώς να ¨χτίσεις¨ γερά δόντια; Ποτέ δεν είναι αργά,όμως,για να αλλάξουμε συνήθειες αρκεί να συνειδητοποιήσουμε τα λάθη μας και να σώσουμε ό,τι έχει απομείνει στο στόμα μας ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

  • Επίσκεψη στον οδοντίατρο για εκτίμηση της κατάστασης και επιδιόρθωσης των τερηδονισμένων δοντιών.
  • Καθημερινό, δίνοντας βάση πιο πολύ στο βραδυνό, βούρτσισμα. Πολύ σχολαστικό βούρτσισμα, φροντίζοντας να βουρτσίζεται το κάθε δόντι απο όλες τις πλευρές του. Όχι βιαστικά και απρόσεχτα γιατί ενώ νομίζετε οτι τα καθαρίσατε,παραμένουν τροφές και μικροβιακή πλάκα.
  • Χρησιμοποιείστε οδοντικό νήμα.Το νήμα φτανεί εκεί που η οδοντόβουρτσα σταματά. Ανάμεσα στα δόντια και μέσα στα ούλα.Εκεί μαζεύονται αρκετά μικρόβια υπεύθυνα για την κακή κατάσταση του στοματός μας αλλά και της κακοσμίας.Με την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιήσερε το οδοντικό νήμα,θα δείτε τί έχει μείνει μέσα στα ούλα και μόλις που θα τα έχετε βουρτσίσει!
  • Προτιμάτε τα φυσικά στοματικά διαλύματα όπως αλατόνερο. Κάνει πολύ καλή δουλειά!
  • Αποφεύγετε όσο μπορείτε τα αεριούχα αναψυκτικά.
  • Ύπαρχει και η άποψη οτι οι κοινές οδοντόκρεμες δεν είναι τόσο ακίνδυνες. Αποφεύγετε αυτές που περιέχουν γλυκερίνη γιατί αυτή δημιουργεί ένα στρώμα που επικάθεται στα δόντια και εμποδίζει τη διαδραστικότητα της αδαμαντίνης με τα θετικά ιχνοστοιχεία του στοματικού περιβάλλοντος.
  • Το φθόριο βοηθάει στην άμυνα των δοντιών αλλά δεν βοηθάει καθόλου τον υπόλοιπο οργανισμό γι'αυτό προσέξτε να μην την καταπίνετε!!Μπορέιτε να επιλέξετε και οδοντόπαστες απο φυσικά υλικά.
  • Διορθώστε την διατροφή σας. Ελέγξτε και ελαττώστε τις ποσότητες ζάχαρης. Προτιμάτε  λαχανικά,φρούτα και ξηρούς καρπούς(αμύγδαλα, φουντούκια, σουσάμι).

Αν τα καταφέρετε όλα αυτά θα δείτε διαφορά όχι μόνο στο στόμα σας αλλά και σε όλο τον οργανισμό σας.Θα λάμπετε απο υγεία απ'τα πόδια ως τα δόντια!!!

 

 

{fcomment}

Scroll to top